Međunarodni dan broja pi

U OŠ „Osman Nakaš“ je 14.3. 2019. održana radionica povodom obilježavanja Dana broja pi i rođendana Alberta Ajnštajna, a u sklopu eTwinning projekta Pi Day. Učesnici radionice su bili učenici pet sarajevskih škola: Srednje ekonomske škole, Gimnazije Dobrinja, Srednje zubotehničke škole, OŠ „Osman Nakaš“ i OŠ „Pofalići“ u pratnji svojih profesora/nastavnika Lejle Hujdur, Sanje Šober-Vojinović, Šemsije Kulenović, Nade Sokolović i Mirele Avdibegović.
Učesnici iz naše škole bili su učenici I1 razreda: Atić Nedim, Ćorić Bekir, Krnjić Hana, Ćenanović Nejla i Tokić Amna.
Nakon prezentacije o broju pi, koju su pripremili učenici JU Gimnazija Dobrinja, svi učesnici su pristupili izradi različitih zadataka. Vunicom su mjerili obime krugova a zatim ih djelili s prečnicima, izvodili su eksperiment s Buffonovim iglama a sve u cilju izračunavanja približne vrijednosti broja pi. Rješavali su matematičke izazove a zatim pravili plakate koje su prezentirali svim učesnicima radionice. Nakon uspješno realizovanih aktivnosti počastili smo se tortama specijalno napravljenim za Dan broja pi s decimalama broja pi, matematičkim formulama te likom Alberta Ajnštajna.
Cilj radionice – približiti poznavanje broja pi i njegovu primjenu kroz kreativan rad i učenje, je u potpunosti realizovan. Učenici naše škole su aktivno sudjelovali i vješto savladali sve dobivene zadatke.

Prof. Sanja Šober Vojinović

Slike možete pogledati u galeriji. GALERIJA