OGLEDNI SAT IZ ISLAMSKE VJERONAUKE

OGLEDNI SAT IZ ISLAMSKE VJERONAUKE
Mr. sc. Semir Salihović, MA
JU Gimnazija Dobrinja

U prostorijama Centra za kulturu Vila Hadžihalilovića na Dobrinji, danas je po pozivu upravnice Centra, održan redovni nastavni sat iz predmeta Islamska vjeronauka. Sat je održan za širu javnost, a prisustvovali su mu učenici ove Škole, profesori različitih konfesija, i drugi građani.

Sve počinje jednim rutinskim danom vjernika, koji na serdžadi uči odlomak iz Kur'ana, 1400 godina nakon njegove objave Božijem poslaniku Muhammedu, a.s. Kao i svaki iskreni rob, i ovaj koristi još jednu priliku da se pokaje, nakon čega utone u san. U snu sanja Mekku i detalje iz 610. godine kada je i počela objava Kur'ana časnog. Nakon, što se probudi, sav pod emocijama progovara o svome snu prisutnima, koji su tu po običaju došli, da iznova slušaju neobična predavanja ovog profesora, čak strpljivo čekajući da se probudi.

Ovaj dio snimka nam je, zapravo, dragocjen. Nažalost, nije snimljen cijeli nastavni sat, u kojemu su svi prisutni mogli svjedočiti odličnoj komparaciji Svetog Pisma i Kur'ana u pogledu početka objave Kur'ana, kojom se služio i Vereka ibn Nevfel, rođak Poslanikove, a.s., supruge, koji je prvi nakon Hatidže utješio uznemirenog Muhammeda, a.s.

Nastavni sat je završen tako što se akteri iz sna okupljaju u halku, gdje ističu zahvalnost Bogu što i nakon 1400 godina baštine Kur'ansku poruku. Potom, shodno mjesecu u kojemu se nalaze, skupa u halki uče ilahiju “Hej mubarek ramazan”. Na kraju, profesor im je uputio završnu poruku, govoreći: “Ja Resulallah, dok si hodao sokacima Medine-i Munevvere male kćerke Nedžarovih sinova bi te ugledale i od dragosti nisu znale šta da rade! Upitao bi ih: „Da li me volite?“ „Puno te volimo, ja Habiballah“ su govorile. A ti bi njima na to odgovorio: „Allah zna da i ja vas puno volim.“ Danas ima puno omladine, možda nisu kao kćeri Nedžarovih sinova, ali i ova omladina te puno voli. Iz njihovih suza prolivenih za tebe vidi se da te vole cijelom dušom. Allah zna da i ti njih puno voliš.”

SAT je završen gromoglasnim aplauzom.

Svima neka je,
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Pogledajte video Ogledni sat

Slike možete pogledati u galeriji. GALERIJA