Promocija knjige “Neodoljivi mit – Sin dvosjeklog mača” našeg učenika Abdurrahmana Zukića

11.6.2019. godine promovirana knjiga „Neodoljivi mit – Sin dvosjeklog mača“, mladog autora Abdurrahmana Zukića.

U Centru za kulturu – vila Hadžihalilovića na Dobrinji sinoć je održana omladinska večer u okviru tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2019“, na kojoj je promovirana knjiga „Neodoljivi mit – Sin dvosjeklog mača“, autora Abdurrahmana Zukića, sedamnaestogodišnjeg učenika JU Gimnazije Dobrinja.

Promotori knjige bili su Aida Hodžić, profesorica bosanskog jezika i književnosti i mr. sc. Semir Salihović, profesor Islamske vjeronauke u Gimnaziji Dobrinja, a program je upotpunjen čitanjem odabranih odlomaka iz knjige u interpretaciji Iman Karović, te stihova Envera Čolakovića „Đerzelezu Ale“ u izvedbi Emira Trpeza.

U ugodnoj atmosferi i uz prisustvo ljubitelja pisane riječi, Abdurrahmanovih profesora, školskih drugova i prijatelja, te drugih gostiju, predstavljena je knjiga mladog autora koji je svoj trogodišnji istraživački rad pretočio u jedinstveno i vrlo interesantno štivo namijenjeno široj čitalačkoj populaciji.

Ideja za nastanak knjige krenula je iz školske klupe, iz ljubavi prema historiji i svojoj domovini. Abdurrahman je na knjizi radio od devetog razreda osnovne škole, tačnije nakon što je njegova priča „Vremenska vrata“ prvonagrađena na „Preporodovom“ konkursu za literarni rad o temi „Bosansko kraljevstvo“ što ga je dodatno inspiriralo za nastavak istraživanja. Njegova dječačka interpretacija knjizi daje sinergiju historijske fikcije naučno – fantastičnih elemenata napisanih kao avanturistički dnevnik mladog historičara, oduševljenog bogatom historijom svoga naroda. U tom smislu, Abdurrahman je u svojoj knjizi pokušao prenijeti romantičarski duh iz djela Envera Čolakovića „Legenda o Ali-paši“ i historijski književni izraz Mehmedalije Maka Dizdara.

Ovaj talentirani mladi čovjek oduševio je sve prisutne svojim izlaganjem, načinom razmišljanja, historijskim izražajem i motivacijom za ovo jedinstveno književno djelo koje donosi nešto više od 20 priča o sedmičnom životu historičara Zulfikara Bakića.

U Zukićevom djelu izrazito je naglašena pjesnikova samosvijest iz kojeg učimo kako ljubav ima veliku moć. U njegovim pričama naglašena je potreba da se uspostavi duhovna i egzistencijalna komunikacija sa ljudima iz drevnih vremena. Očita je motiviranost o razjašnjavanju svoga, bosanskog, historijskog i antropoloških korijena, kao i paralelizam između historijske slike i novog filozofskog pogleda na sudbinu čovjeka i na vjernost nekih podataka o ljudskoj sudbini.

Promocija je propraćena aplaudiranjem publike, pozitivnim komentarima, ali i vrlo interesantnim pitanjima upućenim autoru, kao i preporukama za nastavak njegovog istraživačko – stvaralačkog puta.

Bilo je lijepo slušati kritička razmišljanja, sigurno i argumentovano izlaganje i odličnu promociju zrelog i ozbiljnog rada jedne mlade osobe. Ovo je ujedno bila i promocija same kulture, književnosti i umjetnosti, onoga što u pravom sistemu vrijednosti treba, zapravo, da stoji na prvom mjestu.

Slike možete pogledati u galeriji. GALERIJA