UČENICI POSJETILI “ATELJE SAFET ZEC”

U ponedeljak,13.11.2023.godine učenici II1 u pratnji profesorice likovne kulture Anite Smiljanić posjetili su “Atelje Safet Zec”.

Imali su tu čast upoznati umjetnika lično,koji se pripremao za novu izložbu “Molitva”a i mogli su vidjeti stalnu zbirku umjetničkih djela.

Safet Zec je akademski slikar i grafičar, koji je 70-tih godina prošlog stoljeća postao glavnim predstavnikom pravca kojeg je kritika nazvala poetski realizam.

Njegova djela izložena su u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i muzejima, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Sarajevski atelje slikara Safeta Zeca osnovan je 1987. godine, a od početka je bio zamišljen kao otvoreni radni i galerijski prostor, te mjesto za likovne, književne i muzičke susrete.

Tokom rata Atelje je bio značajno devastiran, a ponovo je otvoren 2003. godine i danas posjetiteljima pruža mogućnost da kroz stalnu postavku slika, crteža i grafika iz različitih perioda njegova rada upoznaju svu raskoš umjetničkog opusa Safeta Zeca.

Pored izložbenih i promotivnih aktivnosti, Atelje – zbirka Zec realizira i projekte na zaštiti umjetničkih djela.