BRINIMO SE ZA SVOJE ZDRAVLJE I ZDRAVO SE HRANIMO

Mnogi, bez obzira što to ne pokazuju, vrlo često negoduju velike zdjele napunjene povrćem ili voćem kada se pripreme.

Imaju različite izgovore zašto im se ne sviđaju, zašto ne mogu jesti, a nekada jednostavno ne žele ni da probaju, a mogli bi…

Međutim, moramo se složiti sa time da mi imamo koristi, kako od voća, tako i od povrća.

Sva ta hrana, koju nazivamo zdravom, pruža nam uslove i mogućnosti funkcionisanja preko dana.

Možda ne možemo kontrolisati sve što nam se dešava u životu, ali možemo ono što unosimo u tijelo.

Hrana predstavlja naše polazno gorivo. Vrlo je bitno znati balansirati ishranu, tako da naš organizam dobija sve ono što je potrebno u toku dana: ugljikohidrate, vitamine, masti i vlakna.

Ponekad u žurbi, preskačemo i najvažniji obrok – doručak. To jutarnje gorivo pomaže nam pri rješavanju zadataka, problema, poslova, školskih aktivnosti i obaveza čak sve do podnevnih sati. Također, daje potrebnu energiju, a osim toga, pruža bolju koncentraciju i učenje, samopouzdanje, pa i motivaciju.

Ponekad je teško ostaviti po strani sve te slatke i ukusne grickalice, nezdravu hranu, no dobrom voljom i radom, to se može zamijeniti prirodnim i u isto vrijeme, ukusnim proizvodima.

Naše tijelo je na kraju i refleksija našeg životnog stila.

Naučno je dokazano da zdrava ishrana, pogotovo kod djece u razvoju, pozitivno utječe na uspjeh, ali i na stav prema učenju i ponašanju.

Teški dani u školi mogu biti iscrpljujući te posljednje što nam dolazi do misli je šta ćemo jesti.

Međutim, učenici svjesni toga, žele promjenu i često se angažiraju kako bi takve navike izmijenili i unaprijedili svoj način života, što je vrlo pohvalno.

Takav primjer nalazimo i u našoj školi – Gimnaziji Dobrinja, u kojoj je Vijeće učenika zajedno sa koordinatoricom, profesoricom Aidom Hasović, odlučilo da promovira zdrav način života i zdravu ishranu te su uspostavili saradnju i dobili banane i jabuke, te čaše i kašike od Mercatora i Konzuma te Enna Fruit.

Upravo, njihovom donacijom, podijeljena je velika količina voća te ukusnih napitaka smutija učenicima, profesorima i upravi naše škole.

Tako je omogućen u toku dana povratak energije i promjena raspoloženja kod učenika, ali i profesora i svih uposlenika naše škole.

Brojna predavanja stručnih lica, sve više nas osvještavaju o pravilnoj ishrani i odnosu prema samom sebi. Zdravlje spolja kreće iznutra, stoga nastavimo svi ovu praksu. Brinimo se za svoje zdravlje i zdravo se hranimo.

Zahvaljujemo se našim sponzorima na podršci u realiziranju ove ideje Konzum Bosna i HercegovinaMercator BH i Enna Fruit.