HISTORIJSKI ČAS U ORGANIZACIJI DRAMSKE SEKCIJE JU GIMNAZIJA DOBRINJA

U petak, 7. aprila, u amfiteatru naše škole održan je historijski čas u organizaciji članova Dramske sekcije i profesorice Aide Hasović. Specijalni gost i predavač bio je prof. dr. Emir Filipović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Času su prisustvovali i učenici iz Gimnazije Obala, Prve gimnazije i Pete gimnazije u Sarajevu, kao i prof. dr. Amra Šačić Beća sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Univerziteta u Sarajevu.

Na početku časa prikazan je kratkometražni film “Grad Kraljeva” koji je Dramska sekcija Gimnazije Dobrinja snimila u novembru prošle godine povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a pod režijom učenika Faruka Beglerović. Glumci, članovi Dramske sekcije, podijelili su sa gostima svoja iskustva sa snimanja filma.

Potom je prof. dr. Emir Filipović govorio o srednjovjekovnoj Bosni, a učenici i profesori su aktivno učestvovali i u diskusiji.

Zahvaljujemo se prof. dr. Emiru Filipoviću na odličnom predavanju, ali i učenicima i profesorima iz Gimnazije Obala, Prve gimnazije i Pete gimnazije na podršci! Također, zahvaljujemo se i prof. dr. Amri Sačić Beća, nekadašnjoj učenici Gimnazije Dobrinja, na dolasku, kao i Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na podršci!

Slike možete pogledati u galeriji. GALERIJA

I naš vrijedni učenik Feđa Kulina napisao je članak o historijskom času sa prof. dr. Emirom Filipovićem. Hvala, dragi Feđa!