Posjeta učenika, profesora i direktora JU Gimnazija Dobrinja školi Vefa Lisesi u Istanbulu

Godišnjim programom rada za školsku 2022/2023.godinu planirana je uzvratna posjeta bratskoj školi Vefa Lissesi u Istanbulu koja je realizovana u periodu 13.11. 2022 – 20.11. 2022.

Deset naših učenika/-ica (šest učenika prvih razreda, jedan učenik drugog razreda i 3 učenika trećeg razreda), u pratnji profesorica Daguda-Torlaković, Kahriman i Duraković i direktora škole bili su gosti učenika, roditelja i škole VEFA LISESI. Učenici naše škole ne samo da su se upoznali sa radom bratske nam škole u Istambulu već su bili i gosti ANADOLU IMAM HATIP LISESI-škole u gradu Bursi. Nakon obilaska Burse upriličena je i posjeta selu CUMALIKIZIK u neposrednoj blizini Burse gdje su se učenici na licu mjesta mogli upoznati sa ruralnim načinom života današnje turske. Selo je pod zaštitom UNESC-a.

U Istambulu su učenici obišli većinu glavnih turističkih znamenitosti tog grada: Sultanahmet, Ajasofiju,Plavu džamiju, Topkapi, Kapali čaršiju, Ortakoj i mnoge druge. Ništa manje interesantna nije bila posjeta Ministarstvu obrazovanja – odjel za srednje škole Istambula.

Sve učenike i profesore, kako goste tako i domaćine, primio je u svom kabinetu i gospodin Atila Aydiner, načelnik opštine Bajrampaša kojem je bila čast i zadovoljstvo razgovarati sa mladim ljudima iz Bosne. Naši domaćini su nas povezali i odveli u Tursko-Bosansko-Sandžačko udruženje u Istambulu u čijem smo se prostorijama upoznali sa svim aktivnostima koje se tamo svakodnevno odvijaju, a sve sa ciljem da se odži veze sa pradomovinom članova ovog udruženja koje kompletno radi na dobrovoljnoj osnovi. Nakon obilaska parka preko puta njihove zgrade u kojem su podigli spomenik žrtvama genocida u Srebrenici bili smo gosti na svečanoj večeri upriličenoj u našu čast u restoranu AVLYA.

Škola VEFA LISESI je za sve učenike, roditelje i profesore upriličila i oproštajnu večeru gdje su roditelji učenika te škole imali priliku otkriti nam sve čari turske kuhinje. Jer su sami spremili tradicionalna turska jela.

Djeca su se posebno zabavila te noći kada su zajedno zaigrali i tursko i bosansko kolo. Na aerodromu su nas u ranim jutarnjim satima ispratile iste one osobe koje su nas i dočekale: prf. Seda Yaman i Betul Karanfil Gol vođe ovog projekta u bratskoj nam školi kao i njihov direktor Ahmet Kavut koji je izrazio želju da se ovaj projekat nastavi i u budućnosti. Svi planirani ciljevi posjete uspješno su realizovani na zadovoljstvo obje škole.

Slike možete pogledati u galeriji. GALERIJA