STUDIJSKA POSJETA UČENIKA PRVIH RAZREDA “OD RATA DO MIRA”

Studijska posjeta učenika prvih razreda “Od rata do mira” 

🔎
👣

📢 14.05.2024. godine naši učenici su u pratnji svojih razrednika, psihologa škole i vanjskih saradnika Instituta krenuli na četverodnevno studijsko putovanje/posjetu, pod nazivom “Kultura sjećanja”.

📢 Ova studijska posjeta obuhvatila je je uzbudljivu rutu koja je vodila učenike kroz centralni, sjeverni i zapadni dio naše zemlje.

📢 Pored profesora i stručnih saradnika, imali smo i čast da nam se na ovom studijskom putovanju pridruže ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović, premijer KS Nihad Uk i pomoćnik direktora za vannastavne i posebne programe Semir Salihović.

📢 Cilj ove studijske posjete je sveobuhvatno obrazovanje učenika na jedan drugačiji način koji je usko vezan za prirodno i kulturno – historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine.

📢 U prethodim danima, učenici su imali priliku da dobiju mnogo novih informacija i kroz provjerene i istinite priče naših licenciranih vodiča spoznaju važnost kulturno – historijskih spomenika i ličnosti koje su obilježile period u kojem su i ostavile svoj pečat, dubok trag i doprinos u oblikovanju zemlje.

📢  Posjetili smo Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Prijedor, Vlašić i Travnik.

Kako je izgledala ta naša uzbudljiva ruta? 👀

📢 Iz Sarajeva, naše prvo odredište na koje smo se uputili je bila Fojnica i Franjevački samostan, nakon čega smo nastavili putovanje prema prema Šehidskom spomen – obilježju u Ahmićima i stigli u Jajce.

📢 Nakon razgledanja znamenitosti u Jajcu, uputili smo se u Bihać gdje je i bio osiguran hotelski smještaj. Naredni dan, posjetili smo Stari grad Ostrožac, kulu Muje Hrnjice i Stari grad Kladuša, nakon čega smo stigli u Bužim, gdje smo posjetili mezar generala i Heroja odbrambenooslobodilačkog rata Izeta Nanića i Muzej 505. bužimske brigade.

📢 Po povratku, obišli smo staru, gradsku jezgru Bihaća. Za naredno jutro, isplaniran je obilazak memorijal Garavice i Nacionalni park Una – Japodski otoci. Nakon toga, uputili smo se u Prijedor (Kozarac) gdje smo posjetili šehidsko mezarje Kamičani i Centralno spomen obilježje žrtvama Kozarca 1992 – 1995. godine. Iz Kozarca smo krenuli na Vlašić, gdje smo se smjestili u hotel i prenoćili. Sutradan, posjetli smo spomenik Armije Republike BiH na Galici i proizvođače zdrave hrane na Mudrikama. Zatim, krenuli smo prema Travniku i u obilazak Tvrđave, Šarene džamije i Rodne kuće Ive Andrića, te u predvečernjim satima, 17.05.2024. godine krenuli i bez problema stigli našim domovima.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, kao i Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS na ovoj jedinstvenoj prilici za učenike, da putuju kroz kulturno – historijska blaga naše lijepe Bosne i Hercegovine i da upoznaju, istraže prirodne ljepote domovine i čuju mnogo novih i korisnih stvari na putovanju koje je bilo izuzetno edukativno i korisno, a čiji je krajnji cilj izgradnja trajnog mira i suživota na našim prostorima.