BAZAR I UREĐENJE URBANE BAŠTE U ČAST JESENI

Aktivnosti naše škole

“BAZAR I UREĐENJE URBANE BAŠTE U ČAST JESENI”

Prvi Dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo 23. 09. 2024. god. u 03:04h te će trajati do 21. 12. 2024. god. u 22:48h.

Na sjevernoj hemisferi tada počinje kalendarska jesen i tada svijetli i tamni dio dana traje po 12sati. Nakon toga noć će postati duža od dana.

Jedna od najpoznatijih promjena koja se događa s dolaskom jeseni jeste promjena boje lišća na drveću te hladniji dani.

Prema narodnom vjerovanju po danima jeseni možemo prepoznati kakva nas zima očekuje. U toku jeseni životinje u prirodi skupljaju plodove za svoju zimnicu tako se i ljudi više bave domom, uređenjem, ogrjevom i pripremom zimnice od jesenjih plodova.

Tim povodom su i naši učenici imali aktivnosti uređenja školske urbane bašte i jesenji bazar.

Jesenje aktivnosti u našoj školi podržali su i vrijedni učenici JU Gimnazija Dobrinja Sarajevo” sa svojom profesoricom, Selmom Z.D.

Na školskom bazaru prezentirani su unikatni učenički radovi svih zanimanja za koja se obrazuju naši učenici/ce.

Ovakav vid aktivnosti i međugeneracijskog druženja potiče mlade ljude na odgovornost, razvija ekološku svijest, kreativnost i ujedno jača lokalnu zajednicu mladim osviještenim generacijama na kojima svijet počiva.

Hvala od ❤JU Gimnazija Dobrinja Sarajevo

Dodatnu zahvalnost upućujemo firmama VPC ATOM- Armin G. i “Step bay step” na donacijama koje su podržale školske aktivnosti..