DRUGI SAJAM IT GIRLS

2. SAJAM IT GIRLS 💻📱

Učenice trećeg razreda Kadrić Nudžejma, Kadrić Džejlana i Demirović Nina imale su priliku učestvovati na 2. Sajmu IT Girls, održanom u Tuzli 25. aprila. Na ovom sajmu naše učenice su prezentovale projekat pod nazivom “Maca – dojavljivač buke”, koji su realizirale u okviru sekcije IT Girls zajedno sa profesoricom Selmom Zeković Dervišević kao voditeljicom sekcije. Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” već dugi niz godina educira, podržava i motiviše djevojčice i djevojke da se zainteresuju i obrazuju u STEM oblastima.

Projekat ‘Maca — dojavljivač buke’ rezultirao je elektronskim uređajem koji mjeri nivo zvuka iz okoline i detektuje buku. Uređaj je ugrađen u pažljivo dizajniranu figuru mace. U slučaju detektovane buke, ‘maca’ nastoji skrenuti pažnju okruženju digitalnim ispisom naredbe: ‘TIŠE!’. Osim toga, ovaj digitalni ekran prikazuje nivo zvuka koji je prisutan u datom trenutku.

Ovim projektom, učenice su pokazale vještine programiranja i rada sa Arduino setovima, stečene kroz rad na sekciji. Također, demonstrirale su vještinu u 3D dizajniranju i kroz primjenu školskog 3D printera kreirale figuru mace.