OKTOBAR – MJESEC KNJIGE

Knjige su prozor u svijet znanja, kreativnosti i iskustava. Čitanje obogaćuje um, širi vidike i razvija empatiju prema drugima. Korištenje knjiga kao izvora informacija i inspiracije ključno je za osobni i intelektualni razvoj te podržava očuvanje kulture i tradicije.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Dženeta Hadžović održala je čas sa učenicima II 1 odjeljenja u školskoj biblioteci. Povod za ovakav vid časa je pisanje referata o temama iz školske lektire. Tom prilikom je bibliotekarka Vernesa Hodžić predstavila učenicima nove digitalne resurse za unapređenje njihovog školovanja.

Učenicima je prezentirana digitalna školska knjižnica koja će im olakšati praćenje knjiga koje posuđuju i rokove za vraćanje.

Najvažniji dio časa bio je upoznavanje sa digitalnim repozitorijima, gdje su učenici naučili kako pretraživati i pravilno koristiti digitalne izvore informacija za svoje referate. Ovo će im omogućiti da unaprijede svoje istraživačke vještine i stvore kvalitetne školske radove.

Ova interaktivna sesija u biblioteci Gimnazije Dobrinja označava korak naprijed u digitalizaciji obrazovanja i omogućava učenicima da bolje iskoriste resurse dostupne u 21. vijeku.